zondag 6 februari 2022

Klusserdeklus deel (weet ik veel)

Een van de projecten die er nog lag, was de heraansluiting van de generator. Deze hadden we losgekoppeld van de transformator, maar vergeten foto’s te maken van de aansluiting en dus ook vergeten hoe dat zat. In de manual van de generator of de transformator stond er niks over aangegeven. Na veel vijven en zessen is het toch gelukt om de juiste aansluitingen te vinden. Oh ja, waarom een trafo? We hebben een 110 Volt generator en de boordspanning is “gewoon” 230 volt. De trafo maakt van de 110 volt dus de gewenste 230 volt.

En dus control panel weer op het kabelboompje aangesloten, accuschakelaar omgezet, control panel aan……..niks. Eh, geen spanning op het paneeltje, even meten, jawel, gewoon spanning. Wtf? Alles werkte een maand acht geleden gewoon. Dus even op zoek naar iemand die het printje van het control panel kan nakijken. Er zit immers gewoon spanning op het paneeltje. Kortom de neverending story of boatlife.

Volgende projectje is de lithium cellen. Deze zijn binnen. Op de cellen moet een zogeheten battery management system, kort gezegd BMS. Nu nog even wachten op de BMS X2 kit en we kunnen dat ook in elkaar knutselen. Nadat ik de specs en manual had doorgelezen, was ik meteen overtuigd van deze bms. Op papier en van diverse andere zeilers gehoord, een geweldig ding. Kost wat, maar dan heb je ook wat.

Andere lopende deelprojecten:

Nesting Dinghy. Voor 90% klaar, alleen nog aflakken en beslag monteren. Dat aflakken wacht ik even mee tot er betere temperaturen zijn.

Laatste na-isolatie “dingetjes”. Voorbeeld; bovenin navigatiehoekkastje, bovenin kombuis kastje. Zo van die kleine hoekjes die nog “vergeten” waren.

Boiler vernieuwen. De andere “high end” boiler compleet doorgeroest. Deze er dus uit gesloopt. De nieuwe ligt klaar voor inbouw. Even wachten hiermee, omdat ik nu de motorruimte aldaar goed kan schilderen. Dat dus over een paar weekjes maar weer.

Toegangsdeurtjes tot achterhut en kajuit verwijderd en vervangen voor mdf exemplaren. Lekker goedkoop……..natuurlijk tijdelijk, want de verwijderde deurtjes, zes in totaal (twee keer onderschot en per ingang twee deurtjes) hebben we inmiddels ontdaan van beslag en alle laklagen. Ook de weervlekken zijn er bijna uit. Hier en daar nog wat ontweringswater en ze zijn weer helemaal strak. Daarna 8-10 keer lakken.
- en verder nog wat hele kleine dingetje. Zoals deurtje voor de het kastje van de autopilot koerscomputer, bureaubladje in achterhut lakken etc.

Kortom, we zitten nog steeds niet stil.

Foto’s volgen nog.

3 opmerkingen:

 1. Hallo,

  Mag ik vragen met wat voor verf je het interieur wit hebt geschilderd? Ik neig nu naar een 'normale' huisverf zoals de Sikkens Rezisto of Sigme S2U Nova. Is dat afdoende, of ben je gegaan voor een speciale bootlak. Ook vroeg ik me af of je weet welke kleur het precies is geworden (9010 of 9016?) en of je nog steeds blij bent met die keuze.

  Alvast bedankt en groeten,

  Willem

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Willem, eerst 5 lagen Epifanes Mono en dan 2 lagen Epifanes Satin Finish.

   Verwijderen
 2. Goedemorgen.
  Het is inmiddels al even geleden dat de kluslijst op jullie blog kwam.
  Ik middels was op 15 juli 2023 het uitzwaai moment en op 18 juli zijn jullie echt vertrokken.
  Hier in Edam is de schuur leeg de pakketpost komt niet meer en dat is heel raar en zeker even wennen.
  Ik hoop dat jullie ons op de hoogte houden van jullie rust en mooie dingen meemaken.
  We wachten op de eerste verhalen en foto’s.
  Lieve groeten uit Edam.🌞🌞
  Ma.🙋🙋

  BeantwoordenVerwijderen