zaterdag 29 juli 2023

De kop is er af....

Een aantal mensen zullen vast gedacht hebben, gaan die twee nou nog een keer weg. Nou, het is gelukt hoor, 18 juli zijn we vertrokken ........ naar Amsterdam. 

De katten hebben het ook naar hun zin.

In Amsterdam Marina natuurlijk nog even langs de kinderen geweest en door Sjoerd nog spontaan op een fotoshoot getrakteerd. Geweldige foto's vinden wij.19 juli zijn we het Noordzeekanaal afgevaren en hebben we een nachtje in IJmuiden doorgebracht. De marina word je niet echt heel blij meer van, maar goed, de volgende dag door naar Scheveningen. Een heerlijke zeildag met net genoeg wind. In Amsterdam hadden we de Nostress ontmoet. De laatste keer dat wij hen spraken was in 2017 voor de kust van Galicië. Zij op weg terug naar Nederland en wij op weg naar het zuiden. Ook zij zijn nu vanuit IJmuiden naar Scheveningen gezeild. In de avond dus een eerste borrel met mede (ex)vertrekkers. Heel gezellig.

Vrijdag de 21ste wordt onze eerste "lange" dagzeiltocht van Scheveningen naar Blankenberge. De verwachte windrichting is gunstig en dus gaan we redelijk vroeg op pad. Het is een ware uittocht van zeilbootjes naar het zuiden. Het eerste stuk tot de Maasmond valt een beetje tegen. Er staat überhaupt geen wind. Daarna neemt de wind toe, maar zeker voor ons nog niet bezeild. Na een uurtje ofzo gaat toch de motor uit en zeilen we hoog aan de wind richting Blankenberge. Totdat....de knoop van de genuaval losschiet, lijn waarmee je het voorzeil hijst. De genua valt deels naar beneden. Ik naar het voordek en met de motor bij, houdt Monique het bootje min of meer in de wind, zodat we het zeil kunnen strijken en in de achterhut op kunnen bergen. Met grootzeil, bezaan en kotterfok zeilen we verder. Helaas kunnen we zonder genua niet heel hoog aan de wind zeilen en dus moet voor het laatste deel de motor bij. Om 19:00 uur varen we de havenhoofden van Blankenberge binnen. Deze dagtocht zat dus niet helemaal mee, maaarrrr we zijn in België. De dagen erna liggen we verwaaid in de haven van Blankenberge en brengen we onder andere een bezoekje aan Brugge. Wat een geweldige stad is dat.Dinsdag 24 juli is de wind dan eindelijk gedraaid, zodat we een bezeilde koers hebben naar Oostende. Een heel kort tochtje van anderhalf uur, maar wel een prachtig windje. We meren af in Mercator Marina, want we verwachten hier nog wel even te liggen, gezien de verwachting van de windrichting in de komende dagen. Geen enkel probleem, want Oostende is gezellig en we hebben leuke buren. Peter en Jacqueline van de Elisabeth zijn ook naar Oostende gekomen vanaf Vlissingen. Ze blijven een paar dagen en we hebben het weer als vanouds leuk samen. Ook de Nostress komt later op de avond aan voor nog meer gezelligheid. 


We ontkomen er niet aan om ook nog wat klussen te doen. De watermaker is nog niet helemaal klaar, de bevestiging van de windsurfplanken kan beter en zo nog een paar dingen die nog op het lijstje staan. Is natuurlijk prima, want, ik val in herhaling, we liggen hier nog wel even. De watermaker is na een paar vijven en zessen af en doet het fantastisch. Heerlijk water uit eigen brouwerij.

Het is vandaag inmiddels zaterdag 29 juli en de langetermijnverwachting geeft voorzichtig aan dat de wind wellicht woensdag en een paar dagen daarna naar het noorden gaat draaien. We gaan het zien. Voorlopig vervelen we ons niet. Zelfs de fietsen hebben we al uit het “vet” en het eerste fietstochtje, naar de Gamma, dat zeg ik Gamma, zit er al op. 

9 opmerkingen:

 1. Leuk wat van jullie te lezen! Alles hangt dus van het weer af begrijpen we, maar daar hebben jullie genoeg ervaring mee.
  Verder een goeie reis en we blijven jullie volgen. Groeten Harry en Anneke de Jong

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo de blog dan eindelijk gestart met nieuwe verhalen.
  Heel veel succes en ik blijf jullie uiteraard volgen.
  Lieve groeten uit Edam.
  Ma 😘🙋🙋

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk, we gaan jullie volgen, liefs Wijnand en Derk

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk om van jullie te horen groet Nel L.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Veel plezier en spannend om te lezen,
  Groet van moeder van Mario, Carla

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gevonden! Leuk jullie ontmoet te hebben en om jullie reis te volgen. Groet Charlotte van de Polaris

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Monique en Peter .
  Inmiddels 1 maand en 2 dagen uit het zicht maar gelukkig niet uit het hart.
  Ik hoop dat er snel weer een verhaal met foto’s op de blog komt want dat vind ik erg leuk en met mij zijn er meer die graag wat van jullie willen horen en lezen.
  Het hebben jullie voor de komende dagen al een planning gemaakt hoe jullie verder gaan en welke haven jullie gaan bezoeken?
  Nou ik wacht in spanning af.
  Veel liefs uit het zonnige Edam
  Ma 🌞🌞🙋

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Monique en Peter ik volg jullie avontuur de eerste blog heb ik gelezen met leuke foto’s, ik hoop gauw weer wat te lezen. groetjes tante Ina

  BeantwoordenVerwijderen