woensdag 14 oktober 2015

Weeshuis gezocht

Uit Wikipedia:

" Een weeshuis is een gesticht of instelling voor de verzorging van ouderloze kinderen en kinderen voor wie de ouders niet zelf kunnen zorgen."

Ook hier in de jachthaven liggen een aantal wezen. Vaak qua boot niet eens de minste schepen. Zelfs schepen van gerenommeerde merken liggen vaak totaal verlaten en verwaarloost te verpieteren.

Neem nou deze Contest.

Ligt al vele jaren hier in de haven. Sinds drie jaar is er geen enkel contact meer geweest met de eigenaar en ook is de eigenaar inmiddels onvindbaar. Naar ik heb begrepen is er nu door de haveneigenaar een poging gestart om het jacht in bezit te krijgen. Zodat op die wijze wellicht (een deel van) de achterstallige liggelden terug verkregen kunnen worden.

Ook deze ligt er al jaren.Zonde van dit in potentie hele mooie schip. In het voorjaar heeft de koekkoek een tijdje open gestaan. Dus ook het interieur zal niet meer geheel in takt zijn, lijkt mij.

De volgende.


Inmiddels heeft de begroeiing al flink bezit genomen van deze mooi open boot. Ook vorig jaar is ze niet van haar plek geweest.


Deze Randmeer(?)eigenaar heeft ook al diverse telefoontjes van de havenmeester gehad. Er wordt gewoon niet gereageerd. Binnenkort zal er wel weer een pompje in gezet moeten worden.Naast de Randmeer liggen deze twee, inmiddels groene, boten. Met een beetje aandacht voor het onderhoud een hele leuke Etap en Friendship.

Is hier nou geen passende oplossing voor te vinden?

Ik denk aan een soort "Groene Botenplan" waarbij mensen die geen boot hebben, maar wel een vaarwens en ook tijd hebben, de betreffende eigenaar kunnen benaderen en in ruil voor schoonmaak en eventuele andere onderhoudsklussen af en toe kunnen varen met die boot. Havenmeesters zouden in deze ook een rol kunnen spelen door de eigenaar van een "Groene boot" op de aanwezigheid van deze mogelijkheid (website, Facebookpagina etc.) te wijzen. 

14 opmerkingen:

 1. Nu ja, Peter, het idee klinkt goed. Waar is het wachten op? Kleine ideeën kunnen uitgroeien tot mooie initiatieven. Volgens mij heb jij een creatieve ondernemersgeest. Dit moet kunnen slagen, toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Flexyachts.nl, go-boat.nl barqo.nl. Allemaal goeie initiatieven die dit probleem aan proberen te pakken

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zijn verhuursites en daar zijn deze bootjes niet "geschikt" voor. Privé verhuursites zijn er voldoende, daar heb je gelijk in.

   Verwijderen
 3. Aardig idee, maar vaak wordt de rekening nog gewoon betaald zodat de haven zelf geen zorgen heeft. Pas als de rekeningen onbetaald blijven komt er actie. En dan kan het al zijn dat de eigenaar niet meer te traceren is en moet via moeizame wegen iemand achterhaald worden of uiteindelijk het eigendom verbeurd verklaard worden. Feitelijk zou je in de havenvoorwaarden iets over een onderhoudsplicht opgenomen kunnen worden en als je dan niets doet dan kan de haven dat op kosten van de eigenaar laten uitvoeren. De rekening loopt dan sneller op en kan je eerder onteigenen. En onder tussen ziet het scheepje er wel steeds netjes uit. Gemeentes doen dat ook bij bouwvallen waarvan de eigenaar niets doet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een havenmeester heeft er m.i. ook belang bij dat de schepen er netjes bij liggen. Daar wordt een haven ook aantrekkelijker van. Ik zou niet graag naast zo'n groen schip liggen.
   En op deze wijze hoeft de haven er zelf ook geen/minder tijd meer aan te besteden.

   Verwijderen
 4. Donkerblauwe schip heeft overigens een registratiekenmerk en heeft dus in het buitenland gelegen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mocht dat donkerblauwe scheepje weg moeten dan ben ik wel geïnteresseerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Jaap, gelukkig hebben maar 5 van 8 het kenmerk donkerblauw...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Voor jachten waar al een tijd lang niet naar is omgekeken zien de Contest en het blauwe jacht er op de foto nog verrassend goed uit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De blauwe mag echt wel wat aan gebeuren. De Contest is een tijdje geleden de hogedruk over gehaald anders was ie nu niet meer te herkennen als Contest ;)

   Verwijderen
 8. Vind het altijd erg zonde om schepen die niet onderhouden worden in de haven te zien liggen!!
  Ik zou best willen mee werken aan een project als deze!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Als hij weer in top conditie is mag je hem via ons verhuren www.tubbber.com/nl/. Maken we ook mooie foto's voor je.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is nu net niet de bedoeling. Ik ben het idee aan het uitwerken en kom er z.s.m. op terug

   Verwijderen