maandag 28 september 2015

De laatste dag in Duitsland

8 augustus 2015

Om 8 uur vertrekken we van Gieselau richting Brünsbüttel. Na het korte stukje vanaf het sluisje gaan we rechtsaf. Achter ons zien we op enige afstand een flink zeeschip aankomen. Ze vaart iets sneller en is na een uurtje vlak achter ons. Voor ons zien we dat er drie zeeschepen gaan stilliggen en moeten wachten op een duwcombinatie van de andere kant. Het zeeschip wacht ook achter ons. Wij kunnen net als nog een aantal zeilboten gewoon doorvaren. We zijn immers een stuk minder breed. Als we weer een tijd netjes stuurboordwal varen komen de vier zeeschepen ons oplopen. Het duurt toch zeker anderhalf uur voordat ze alle vier gepasseerd zijn.

Als we Brünsbüttel naderen komt er een historisch schip onder Russische vlag achterop. Op het moment van passeren zwaait de bemanning uitbundig. Ze zijn waarschijnlijk onderweg naar Sail Amsterdam.

Sorry voor de donkere foto

Bij Brünsbüttel kunnen we vrijwel direct de sluis invaren. Op de sluiskade kunnen we zien dat het tij inmiddels bijna een knoop meeloopt richting Cuxhaven. Zodra we de sluis uit zijn, kunnen de zeilen gezet worden en varen we het laatste stuk over de Elbe. Het hele stuk is bezeild. De stroom gaat steeds harder meelopen en vlak voor Cuxhaven lopen we elf knopen over de grond. Dat schiet lekker op. We zijn niet de enigen die naar Cuxhaven gaan, maar gelukkig vinden we snel een mooie plek aan de kade.

Die avond is er een soort kermis met groot vuurwerk langs de dijk iets verderop. Dit om de voorbijkomende tallships te begroeten op hun weg richting Amsterdam. Een aantal van de tallships komt uit Rostock waar ook een soort Sail in kleinere vorm is gehouden. We verbazen ons maar weer eens wat bij dit soort gelegenheden wordt weggevreten. Er staan minstens veertig eettentjes of -kraampjes en bij allemaal staat een rij mensen te wachten. Zonder te eten word je er al bijna misselijk van. Gelukkig zijn er ook een aantal muziektenten met diverse soorten muziek. Van dance tot rock maar ook tachtiger en negentiger jaren muziek (iets meer voor ons). We vermaken ons prima en het vuurwerk is heel erg mooi. Een mooie afsluiting. Morgen varen we naar Nederland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten