zondag 21 juli 2013

Warm in......Zweden

Na onze oversteek, met 3 uur windstilte en dus op de motor, van Klintholm naar Ystadt zijn we verder naar het noorden gegaan. Ystadt is overigens best goed toeven. Een mooie moderne haven met goede voorzieningen. De haven lag vol met Folkboten die daar een grote wedstrijd voeren. Prachtige scheepjes. En natuurlijk op zeil de haven in en uit. Verder is het een leuk stadje met een groot aantal middeleeuwse huizen/gebouwen, leuke markt en in het centrum goed internet bij een soort Mc Donalds. onder het genot van een ijsje daar dus de nodige grib files (windvooruitzichten) binnen gehaald. Daarna zijn we doorgevaren naar Karlskrona (85 mijl). Een voormalige marinestad. Voor wie het nog weet, hier heeft dat incident met die russische onderzeeƫr plaatsgevonden. Dat was nog midden in de koude oorlog. Weken hebben die Zweden toen gezocht tussen de eilanden voor de kust van Karlskrona.
We vielen daar overigens "met de neus in de boter". Tijdens het afmeren was het al te horen. Op de kade aan de haven was er een live concert van een punk/rockband bezig. Nou ja band, nou ja concert......heeel veeel geluid zullen we maar zeggen. Maar omdat we moe van de overtocht waren, hebben we er laat op de avond en vroege morgen niks van gemerkt. De volgende dag zijn we hier blijven liggen.
Vandaag zijn we van Karlkrona naar Kristianopel gevaren. Heerlijke wind en alles op zeil. Eerst ruim, toen voor en daarna nog een stuk aan de wind. Zonder van koers te veranderen overigens. De wind is gedurende de rit 180 graden gedraaid. We zagen dat voor ons al gebeuren, omdat de windmolens die voor de kust liggen ook hun wieken met de wind mee lieten draaien.

Een hele leuke haven hier. Met de kont aan een meerboei en de neus op de kant. En wederom live "muziek". Ditmaal van een evangelisatieschip (De Shalom). We dus maar in het dorpje gaan eten. Heerlijk gegeten in een heel traditioneel restaurantje. In de tuin tussen de fruitbomen. Echt heel mooi. En zoals gezegd eindelijk eens echt heel lekker gegeten.
Morgen verder naar het noorden, langs Kalmar en dan door de scheren.
Zodra er weer internetbereik is melden we ons weer.

Oh ja, over weer gesproken.........nog steeds onbewolkt en rond de 25 graden hier overigens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten