zaterdag 13 juli 2013

Een week onderweg

Sinds ons vertrek op 4 juli zijn we nu een week onderweg. Donderdag (4/7) vertrokken uit Monnickendam naar Makkum. Prachtig zeilweer. Nog wel een beetje fris maar 35 mijl in iets meer dan 5 uur (incl. sluis) is toch lekker. Een op plekje langszij in de gemeentehaven gevonden. Nog even een lekker ijsje halen en dan naar bed.

De volgende morgen vroeg op voor ons vertrek naar Brünsbüttel. Ruim 180 mijl voor de boeg. Helaas weinig wind bij vertrek. Maar de voorspellingen waren goed. Noordwest tot noord 3 tot 4. Vanaf Harlingen stroom mee. Lekker snel het zeegat tussen Terschelling en Vlieland uit. Helaas was de wind al meer geruimd en was de koers voor ons net niet bezeild. Ook de windsterkte viel tegen. Dan maar de motor bij. Al motorzeilend maakten we goede vooruitgang.

Boven Terschelling kregen we bezoek. Van de kustwacht. Controle van alle papieren. Geen probleem uiteraard. Snel konden we onze weg weer vervolgen. De hele nacht hebben we de motor erbij gehad. Tot de oversteek van de Weseraanloop. Toen kwam de wind echt recht van voren en moesten de zeilen  naar beneden. Dat wil zeggen op uitzondering van de stagfok. Deze houden we erbij als slingerzeiltje. Om 12:30 uur liggen we in het haventje achter de sluis in Brünsbüttel.De volgende dag, na een half uurtje hardlopen met Evy, weer vroeg op pad door het Noord-Oostzeekanaal, het Kielerkanaal onder zeilers. 100 kilometer op de motor. Geen pretje maar goed. De Oostzee lonkt. Door de sluis nog een stukje doorgevaren naar Strande. Daar in een vrije box afgemeerd. Qua lengte ging dit wel, maar de breedte tussen de palen was net te krap. Met een beetje goede wil en met bescherming van de met schuim beklede palen ging het toch nog. Dat was een snel tochtje met prachtig weer. De weergoden zijn ons goed gestemd.

Omdat we de kinderen een verrassing beloofd hebben (Legoland) zijn de we volgende dag, ondanks tegenwind, nou ja wind (1 bft), op weg gegaan naar het noorden. Wederom bijna 40 mijl en 's avonds geankerd achter het eiland Lyö.
Daarna was het plan om twee kortere etappes te doen naar ons doel Vejle in het Vejlefjord. Maar omdat er nog steeds geen wind was en de motor opnieuw aan moest hebben we er toch maar een lange rit van gemaakt. We hadden geen zin in het vooruitzicht om de volgende dag weer op de motor te moeten. Een mooie tocht door de Kleine Belt, langs Frederica. In Vejle aangekomen een vrije box gezocht. Vejle heeft een splinternieuwe haven die bijna af is. Het enig wat mist is het havenkantoor, uiteraard is de betaalautomaat wel aanwezig, en de douches zijn nu nog in een soort aanhangwagen. Wel hele lekkere douches overigens. Omdat ook het omliggende terrein volledig herontwikkeld wordt, is een groot deel van de omgeving nog een bouwput. Dit komt de sfeer niet echt ten goede. Als het af is zal het zeker mooi zijn. Maar nu.....nee.

Woensdag was het dan zover. Legoland stond op het programma. Vroeg met de bus naar Billund alwaar het Legoland pretpark gevestigd is. In 30 minuten stonden we voor de ingang. Na betalen van de tickets (uhm 155 Euro voor 4 personen) gingen de poortjes voor ons open. Eerst een soort Madurodam, maar dan van Lego en daarna het pretpark. De kinderen, wij ook trouwens, vonden het prachtig. De Legofiguren zijn echt heel mooi. In het pretpark vonden we de robotarm waaraan je in allerlei standen werd rondgeslingerd heel bijzonder. Terug in Vejle nog even een pizzeria onveilig gemaakt alvorens we heel moe ons bed in zijn gedoken. Een hele leuke ervaring.

Donderdag een korte tocht naar een eilandje waar we heerlijk konden ankeren. In de baai werden we "welkom" geheten door een groep, of zeg je school, bruinvissen. Wat een rust. Sjoerd en Femmie met het bijbootje naar het eilandje en wij met een drankje in de kuip genieten van de zon. Die nu al een hele week schijnt. We hebben nog vrijwel geen wolk gezien sinds ons vertrek. De volgende morgen, vrijdag, vandaag dus, werden we gewekt door de bruinvissen. Dat is fijn opstaan. Na een korte tocht van 30 mijl zijn we nu aangekomen in Kerteminde. Onderweg heel veel bruinvissen en 1 tuimelaar (dolfijn) gezien. Hier liggen we in een grote haven aan de kade. Beetje druk is het wel met veel in- en uitvarende speedboten. Niet echt iets voor ons. We hadden ons voorgenomen om hier een dagje langer te blijven maar hebben toch besloten morgen verder te gaan. Ook omdat de weersvooruitzichten voor zondag niet heel erg goed zijn. Dan kunnen we zondag een rustdag plannen terwijl de stront van de dijk waait. Tot zover onze eerste week op de Oostzee. Komende dagen gaan we verder richting Zweden. Als we weer enige mate van internetontvangst hebben, melden we ons weer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten