zaterdag 29 augustus 2015

Femö

Het is 5 augustus en vandaag gaan we naar een van de pareltjes in Denemarken. Tenminste dat is wat de pilot ons doet beloven.

Het weer is helemaal tot rust gekomen en we zetten de zeilen al in het haventje van Hesnæs. De eerste paar mijl is in ieder geval bezeild. We zeilen richting de Gronsund. Dit is het vaarwater tussen de eilanden Mön en Falster
Daar moeten we de vaargeul goed aanhouden. Links en rechts naast de geul is het erg ondiep. Helaas is het vanaf hier niet meer bezeild. We varen langs het haventje Harbolle waar we twee jaar geleden zijn geweest. Nadat we de tweede brug zijn gepasseerd, wordt het vaarwater weer breder. De zeilen kunnen weer worden gezet en met een ruime bocht om de ondieptes komen we rond drie uur aan bij het geultje naar de haven van Femö. Niet voordat we de plaatselijke veerboot netjes voor hebben laten gaan. In de kaart kunnen we duidelijk zien dat het hier allemaal niet zo ruim bemeten is. Eenmaal in het haventje blijkt dit helemaal te kloppen. Bij de "reservekade" voor de veerboot vinden we op aanwijzing van iemand die er blijkbaar verstand van heeft een mooi plekje. Natuurlijk steken we weer een flink stuk buiten de kade, maar dat zijn we inmiddels gewend. Om de hoek ligt het inmiddels twee dik. We hoeven dus niet bang te zijn dat we worden aangevaren.
In het hele kleine supermarktje doen we wat inkopen en huren meteen fietsen om het eiland te verkennen. Omdat het inmiddels vier uur in de middag is krijgen we de fietsen mee voor een heel klein prijsje. Na enkele honderden meters op de fiets, blijkt niets teveel gezegd door de auteur van de pilot. Wat een fantastisch eiland met prachtige goudgele korenvelden in een licht glooiend landschap. Werkelijk prachtig. 
De fietsverhuurder heeft ons een paar tips met mooie plekken gegeven voor we vertrokken. Na de korenvelden komen we aan de oostzijde van het eiland. Hier is het water heel ondiep en volgens de fietsverhuurder heerlijk warm. Femmie is niet te houden en wil bij de eerste steiger meteen het water in. Ze ontdekt echter dat hier meer mensen zijn. Niks bijzonders natuurlijk, ware het niet dat deze mensen geheel ontkleed zijn, en dat is toch een beetje schrikken voor een 11 jarige. Eh, hier is het naaktstrand, we gaan even verderop kijken en laten de ontklede zonaanbidders met rust. Had ik al gezegd dat wij geen naturisten zijn? 
Even verderop vinden we een prachtige plek waar Femmie meteen het water in rent. Het water is azuurblauw alsof je ergens aan de Middellandse Zee bent. 

Na de zwempartij fietsen we verder richting de zuidpunt van het eiland. Ook daar is het weer van een niet te beschrijven schoonheid. Vanaf de kust ligt hier een rif in het water. We lopen langs het steeds smaller wordende strandje. Iets verder is er geen strandje meer en lopen we in het ondiepe water nog een stukje verder. Het water is kristalhelder en je kunt de garnaaltjes en kleine visjes zo zien zwemmen. 
Terug bij de fietsen stappen we op en leggen het laatste stukje af richting het haventje. We hebben er van genoten en ter afsluiting halen we nog een ijsje bij een ouder stel met een klein kioskje. Helaas vallen de ijsjes een beetje tegen en dus lopen we nog even naar de kleine supermarkt zodat we de dag goed kunnen afsluiten ..........met een lekker ijsje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten