dinsdag 4 augustus 2015

Naar Denemarken

Met de spreekwoordelijke pijn in ons hart verlaten we vandaag Zweden. We hebben er enorm van genoten. Vandaag steken we over van Ystad naar Hesnæs. De afgelopen dagen was het steeds windstil en hebben we de vele Nederlanders doe op de motor richting Denemarken vertrokken toch een beetje vreemd aangekeken. Vandaag staat er een heerlijk windje uit het oosten en dus lijkt de hele tocht bezeild. Nadat de zeilen staan blijkt de wind meer van achteren in te komen. 
We bomen de genua uit en zetten de bulletalie op giek. Alles staat vast en we gaan als een speer. Het zicht is niet heel erg goed. We zien de kliffen van Klint Mön dan ook pas na uren varen. Maar dan is het is ook prachtig. We zien de mensen onder de klif op het strand lopen. Door de hoogte van de klif lijken ze hele kleine poppetjes.

Tijdens de oversteek hebben we bijna geen enkel schip gezien, buiten de gebruikelijke ferries. Nu wordt het een stuk drukker. Na de klif duiken vrijwel alle zeilboten de haven van Klintholm binnen. Wij zijn daar twee jaar geleden al geweest en vonden de haven niet echt heel bijzonder. Wij varen door naar Hesnæs, een kleine 15 mijl verder. De wind is wat geruimd en dus zeilen we met een heerlijke bakstagwind naar het dorpje met de rietengedekte huizen. Als we het haventje naderen letten we goed op voor de vissersnetten die hier vaak langs de kust staan. In de haven vinden we een mooi plekje aan de kade annex golfbreker. We maken meteen een heerlijke wandeling door het dorp en het omliggende beukenbos. Het "is hier weer fantastisch"! De huizen waarvan niet alleen het dak maar ook de muren rietgedekt (isolatie) zijn, zien er werkelijk prachtig uit. Als we weer terug zijn in de haven leggen we twee extra lijnen naar de wal. Volgens de laatste verwachtingen kan er vanavond een flink onweerscomplex over trekken. Om zeven uur komt de havenmeester langs en bevestigt de weersverwachtingen die wij al via internet hadden ontvangen. Ook hij geeft aan dat er in korte tijd veel regen kan vallen. De kuiptent hebben we inmiddels opgezet. Korte tijd later wordt het flink donker en barst de bui los. Het waait eventjes flink en de regen komt met bakken uit de hemel. Gelukkig geen extreme omstandigheden en alles blijft netjes heel. Ook bij de rest van de schepen om ons heen.

Als we naar bed gaan is de rust weergekeerd. De planning voor morgen is om naar Hanö te varen. Ik zeg bewust geen zeilen want de wind zal in het smalle vaarwater hoogstwaarschijnlijk pal tegen zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten