maandag 3 augustus 2015

Ystad

Het is 31 juli en vandaag is Ystad het doel. De wind is inmiddels gedraaid en de koers is bezeild. De verwachting is wel dat de wind wat gaat krimpen en dus kiezen we ervoor om het eerste deel wat hoger te varen. De verwachting komt uit en zo kunnen we langzamerhand wat afvallen en blijft alles bezeild. We realiseren we ons dat we straks de hoek om moeten bij de zuidpunt van Zweden. Daar zal de wind dan pal tegen worden. Omdat de windmeter inmiddels regelmatig tegen de 25 knopen over dek aangeeft, besluiten we Simrishamn aan te lopen en pas morgen door te varen naar Ystad.

We zijn de havenmond net voorbij en dus gaan we overstag en varen een paar minuten later naar binnen. Aan het einde van de bezoekerssteiger is nog een meter of 13 vrij. De Liefde is een stukje langer, maar toch kiezen we ervoor om hier aan te leggen. Er is immers geen andere plek te zien. Er liggen hier veel Nederlanders. Sinds Kalmar worden het er steeds meer. De haven vinden we eigenlijk helemaal niks. Er is een betaalautomaat en geen bemand havenkantoor. Het stadje is eigenlijk ook niet veel. Een grote grijze Duitse golf toeristen loopt er wel rond. Bij de bakkerij doen we een bakkie en om ons heen zien we alleen maar 70 plussers en bijna net zoveel rollators. We hebben we ook wel weer lol om.

De volgende dag vertrekken we niet zo heel vroeg uit Simrishamn. Dit omdat ook nu weer de verwachting is dat de wind gaat draaien. Vandaag juist in ons voordeel. En dus gooien we rond tien uur los en zeilen naar de zuidpunt van Zweden. Als de wind inderdaad gaat draaien, moet even de motor bij. Na de rond van de kaap kan als snel de motor weer uit en zeil we, eerst hoog aan de wind en later met een knik in de schoot het laatste stuk naar Ystad. Via de marifoon horen we nog Nederlanders die twijfelen of ze Ystad wel aan moeten lopen in verband met de verwachtte drukte. Dit blijkt enorm mee te vallen. We vinden een mooie plek aan de kade en in de haven is nog wel plek voor minimaal een dertigtal schepen. Twee jaar geleden toen we hier ook waren, was het een stuk drukker. Inmiddels is de zon gaan schijnen en ook de temperatuur wordt al wat beter. De verwachting is dat de komende week toch echt de zomer gaat beginnen.

In de avond laten we onze keuze vallen op een Thais restaurant. Monique en Femmie zijn er niet helemaal gerust op, maar het blijkt een goed restaurant waar de scherpte van de gerechten meevalt. Wel zijn de porties fors te noemen. Het voorgerecht blijkt achteraf niet nodig te zijn. Van het hoofdgerecht laten we allemaal een flink deel staan. We kunnen er niks aan doen.Na een heerlijke nachtrust worden we wakker met een stralend zonnetje en de korte broek kan meteen aan. Dat is echt lang geleden. We doen wat boodschappen bij de super en komen er achter dat alle andere winkels gesloten zijn. Het is zondag (2 augustus).
Morgen blijven we, bij gebrek aan wind, waarschijnlijk ook nog een dagje in Ystad om dan dinsdag richting Denemarken te vertrekken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten