donderdag 16 juli 2015

Na ruim 750 mijl

Gistermorgen (woensdag 15 juli) zijn we om acht uur vertrokken voor de laatste etappe naar Stockholm. Een afstand tot de aanloop van ongeveer 160 mijl. Het weer zit mee en wind is er ook. Zelfs de windrichting is goed. Als eerste onder de brug door die het vasteland van Zweden met het eiland Ă–land verbind. Daarna kunnen we steeds meer buiten de aangegeven vaargeul onze weg richting het noorden vervolgen. Gedurende de dag valt een tijdje de wind weg, maar komt ook weer terug zoals verwacht in de weerkaarten. 

In Kalmar werd het rond half elf donker en tegen half vier weer licht. Als het avond wordt valt al meteen op dat de zon nog lang erg hoog aan de hemel staat. Gedurende de nacht wordt het dan ook helemaal niet donker. Het schemert wat, maar het blauw van de lucht blijft de hele nacht te zien. 

Eerder dan verwacht, tegen half vier, bereiken we de aanloop van het scherenstelsel richting Stockholm. Vlak voor de aanloopton vaart er een zeilboot zonder verlichting achter ons langs. Dat het niet donker is klopt, maar volledig licht is het natuurlijk ook niet. Al enige tijd zien we aan de horizon een groot cruiseschip naderen. Als wij al een uur of twee tussen de eilanden varen, komt dit schip tussen twee eilanden door en neemt een directe weg richting Stockholm. Langzamerhand valt helaas de wind weg. Jammer, want zeilen tussen de scheren blijft heel erg leuk. De motor gaat aan. Bewust of onbewust had ik de af te leggen afstand vanaf de aanloop tot Stockholm niet bekeken. Na een uur of drie doe ik dat toch eens. Wat blijkt, vanaf de aanloopton is het ruim 45 mijl naar de haven in de binnenstad van Stockholm. Best een stukje varen dus. 

De omgeving is echter prachtig. Met hier en daar prachtige (vakantie)huizen van iets beter bedeelde Stockholmenaren/Stockholmers of zoiets. Met soms een enorme villa met zwembaden, fitnessruimte en alles wat nog meer aan luxe te verzinnen is. De iets minder gelukkigen hebben een stukje grond hoger op een eiland bemachtigd. Ongetwijfeld een stukje goedkoper, maar dan hoef je ook geen fitnessruimte meer aan te leggen. De afstand vanaf het huis tot het water met altijd een aanlegsteiger, wordt dan afgelegd over tientallen tot enige honderden traptreden. Sommigen hebben onder bij het water een grote steiger inclusief vaste barbecue. Wij vermaken ons bij de gedachte wat de eigenaar of wellicht zelfs ingehuurde kok roept als hij iets vergeten is voor bij de bbq. Zoals, we hadden toch ook vis gekocht voor je zus? Die is vegetarisch. Die ligt #@&*##$%...... nog in de andere koelkast.
Rond twaalf uur arriveren we in het centrum van Stockholm en meren langszij af bij een mooie Grand Soleil Maxi One. De eigenaar heeft het waarschijnlijk liever niet dat we langszij komen, want hij heeft zijn bijboot naast de boot gelegd. Monique roept netjes naar de eigenaar; Het is zeker geen probleem als we langszij komen? Eh, nee natuurlijk niet roept de eigenaar. We melden ons meteen maar even op het havenkantoor als de GSMO eigenaar vraagt of we hebben gereserveerd. Daar geeft de aardige havenmeester aan dat het geen probleem is, dat we daar hebben aangelegd en als we nog een beter plekje vinden, dat we dat dan maar even komen zeggen. Helaas zijn de betere plekjes die we vinden wel gereserveerd. 

Nadat we ook de Duitse landvast op de wal hebben bevestigd, doen we een kort schoonheidsslaapje. Daarna doen we nog wat inkopen voor het avondeten. We zijn nu al onder de indruk van de schoonheid van Stockholm. De komende dagen gaan we al dat moois maar eens rustig bekijken.......

Geen opmerkingen:

Een reactie posten