dinsdag 14 juli 2015

Naar de Kalmarsund

Maandagmorgen om half vijf vertrekken we uit Skillinge met als doel de Kalmarsund. Dit is het vaarwater tussen de oostkust van Zweden en het eiland Ă–land. Afhankelijk van zin, wind en weer, kijken we wel waar we stoppen vandaag. Nou over het weer en de wind kan ik kort zijn, prachtige zonsopgang zonder wind.



We varen dus op de motor  naar het noordoosten. Al snel kunnen de zeilen bij en varen we met een snelheid van zes tot zeven knopen richting het eerste waypoint bij Utklippan. Het zonnetje schijnt en we hebben het goed naar ons zin. Rond 13:00 uur varen we langs Utklippan. Twee jaar geleden zijn we daar geweest en is echt een bijzonder rotseilandje. Eigenlijk zijn het twee eilandje met aan de ene kant het haventje en op het tweede eiland met een roeiverbinding de vuurtoren en havenmeester.

Boven het vaste land beginnen de wolken flink samen te pakken. En na enige tijd begint het licht te regenen. Dit blijft vrij lang duren doordat wij blijkbaar net zo snel varen als de bui boven ons. Enige honderden meters voor ons schijnt de zon en achter ons is dat eigenlijk hetzelfde. We besluiten toch om door te varen naar Kalmar. Aan Kalmar hebben we goede herinneringen en we zijn toe aan een iets luxere haven. Niet voor de haven zelf, maar wel voor de goede voorzieningen daar en de ruime inkoopmogelijkheden. Zo langzamerhand moeten we de voorraden weer wat aanvullen. Het kasteel in Kalmar verwelkomt ons al van grote afstand.

Als we de haven binnenlopen, lijkt het niet zo druk te zijn. We vinden al snel een plekje aan de kade, vlakbij de nieuwe sanitaire voorzieningen. Monique, Femmie en Sjoerd besluiten meteen onder de douche te duiken. Ze komen schoon en enthousiast terug. Heerlijke douches. Helaas is het havenkantoor al gesloten. We moeten dus nog even wachten op de goede wifi verbinding, waar ik nu gebruik van maak.

Vanmorgen zijn we nogmaals gaan douchen en ontdekken we de volledig ingerichte keuken naast de douches. Daar kan je als havenbezoeker vrij gebruik van maken. Erg leuk. We hebben natuurlijk een kombuis aan boord, maar de oven daar schreeuwt om een paar cupcakes.

Eerst gaan we wat inkopen doen.




Morgen doen we de laatste etappe naar Stockholm. We plannen rond acht uur in de morgen te vertrekken en rond dezelfde tijd de volgende dag bij de aanloop van Stockholm aan te komen.

1 opmerking:

  1. Hoorntje van overvloed, hmmm. Ziet er goed uit. Leuk verslag om te lezen, goede reis verder.

    BeantwoordenVerwijderen